Thematische stadswandelingen

Leiden heeft vele gezichten en daardoor heeft u ook een ruime keus uit thema’s voor uw stadswandeling met gids. Wij hebben deze middag gekozen voor de volgende  thema:

Leidens Ontzet(13.30 tot 14.30 uur)

Ieder jaar rond 3 oktober viert heel Leiden uitbundig feest. Het alledaagse leven staat stil en de stad staat op z’n kop. De Leidenaren eten hutspot, haring en wittebrood en zingen tijdens de Reveille. Waarom? Dat gaat u allemaal horen tijdens de Leidens Ontzet stadswandeling.

De Nederlanden zijn tussen 1568 en 1648 verwikkeld in een oorlog met Spanje. Leiden kiest in 1572 de kant van prins Willem van Oranje en zijn watergeuzen. Leiden wordt (opnieuw) belegert door de Spanjaarden onder leiding van De Valdés. Hij kiest er voor om de stad in te sluiten en zijn bewoners uit te hongeren. Intussen naderen de Geuzen en zijn dijken in de polders doorgestoken.

In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 stort een deel van de Leidse stadsmuur in. De jonge Leidenaar Cornelis Joppensz. gaat op onderzoek uit en ontdekt dat de Spanjaarden weg zijn. Ze zijn bang geworden voor een uitval en het naderende water.

In de vroege ochtend van 3 oktober 1574 komen over de Vliet de Watergeuzen aan varen. De Spanjaarden zijn gevlucht, de strijd is gestreden, Leiden is ontzet! De Watergeuzen delen haring en wittebrood uit aan de hongerige Leidenaren, dat traditioneel nog altijd wordt gegeten op 3 oktober.

Meteen vanaf het Ontzet in 1574 worden de verhalen en herinneringen aan Leidens Beleg en Leidens Ontzet levend gehouden. In het huidige Museum De Lakenhal is een collectie van voorwerpen die herinnerd aan deze tijd te zien.

Tijdens de rondleiding met gids ontdekt u de verborgen schoonheid van de stad. Als u rondwandelt met een gids ontdekt u dingen waar u anders aan voorbij gaat. Een gids vertelt u ook de anekdotes uit de rijke geschiedenis van Leiden tijdens de rondwandeling door de binnenstad. U zult ontdekken dat Leiden nog steeds een springlevende stad is.

De gidsen van Groepswijzer.nl

 
Op de foto ziet u een deel van het Gidsenteam van Groepswijzer.nl. Stuk voor stuk enthousiaste vertellers met uitgebreide kennis van de stad. Kijk voor meer informatie over georganiseerde stadswandelingen op Groepswijzer.nl.